Konsertti 'Impàros – Mystisiä lauluja ja musiikkia Sardiniasta' Helsingissä

Do 17.11. Uhr 18.00
Tenores di NEONELI, konsertti 17.11.2022 klo 18, Saksalainen kirkko, Unioninkatu 1, Helsinki

Deutsche Kirche

Tenores di Neoneli: Impàros – Mystisiä lauluja ja musiikkia Sardiniasta. Vapaa pääsy.

Italian kulttuuri-instituutti yhteistyössä Suomen saksalaisen evl seurakunnan kanssa järjestää sardinialaisen Tenores di Neoneli -kuoron konsertin. Ainutlaatuista canto a tenore -kuorolaulua säestävät perinteiset sardinialaiset puupuhaltimet, launeddas. Tonino Cau, Ivo Marras, Angelo Piras, Roberto Dessì: laulu; Orlando Mascia ja Luca Schirru: launeddas.

Kuorolaulu "il canto a tenore" on Sardinian vanhin kansanmusiikillinen ilmaisutapa ja se on soinnillisen rikkautensa, ilmaisuvoimansa ja rakenteellisen monitahoisuutensa vuoksi Välimeren alueen erityisimpiä esimerkkejä polyfonisesta laulusta. Laulu muodostuu neljästä miesäänestä (järjestyksessä matalimmasta korkeimpaan ’bassu’, ’contra’, ’mesu boghe’ ja ’boghe’), jotka yhdessä luovat täysin ainutlaatuisen sointikudelman. Canto a tenore -laululla on ikivanhat, ainakin tuhatvuotiset perinteet. Se on syntynyt luonnon äänten imitoinnista: su bassu matkii härän mylvintää, sa contra lampaan määkimistä ja sa mesu boghe karitsan ääntelyä, kun taas solisti sa boghe henkilöi ihmistä, jonka onnistui hallita luontoa. Canto a tenore -laulu lisättiin vuonna 2005 Unescon suullisen ja aineettoman kulttuuriperinnön listaan. 

Tenores di Neoneli -lauluyhtyeen perusti vuonna 1976 basso ja solisti Tonino Cau tarkoituksenaan estää tämän alkuvoimaisen ja ainutlaatuisen laulumuodon katoaminen kansan muistista. Yli 40-vuotisen uransa aikana yhtye on esiintynyt noin 40 eri maassa ja yli 50 suurkaupungissa ympäri maailman kaihtamatta vaikutteita eri musiikkigenreistä ja tehden yhteistyötä maailmankuulujen artistien kanssa. Muinaisten sardinialaisten perinnelaulujen lisäksi Tenores di Neoneli on viime vuosina myös säveltänyt ja esittänyt Italiassa ja ulkomailla lauluja, jotka kertovat merkittävien sardinialaistaustaisten henkilöiden kuten Eleonora ja Mariano IV d’Arborean, Antonio Gramscin ja Emilio Lussun elämästä. 

Tenores di Neonelin muodostavat Tonino Cau, Ivo Marras, Angelo Piras ja Roberto Dessì. Suomen-konserteissa ovat mukana sardinialaisen launeddas-huilun soittajat Orlando Mascia ja Matteo Muscas. 

Yhteistyössä Italian kulttuuri-instituutti 

  

  • Musik Musik

Internet-sivuja 'Italian kulttuuri-instituutti Suomessa' Link öffnet sich in einem neuen Tab


Veranstalter

Helsinki • Helsingfors

Kontaktaufnahme

Kantorin
Deutsche Gemeinde in Finnland
(erreichbar täglich außer montags und dienstags)
Bernhardinkatu 4
00130 Helsinki
Küster
Deutsche Gemeinde in Finnland
(dienstags bis freitags 11–16 Uhr)
Bernhardinkatu 4
00130 Helsinki