Die Tageslosung

Meine Zeit steht in deinen Händen.

Psalm 31,16

Wer von euch vermag mit seinem Sorgen seiner Lebenszeit auch nur eine Elle hinzuzufügen?

Lukas 12,25

© Evangelische Brüder-Unität – Herrnhuter Brüdergemeine
Weitere Informationen finden Sie hier


UPPLEVA GEMENSAM OCH MERA:

Tyska församlingen i Finland

Tyska församlingen är lätt tillgånglig för alla tyskspråkiga i hela landet. Församlingen är del av den finska evangelisk–lutheriska kyrkan och tillhör Borgå stift. Fr.o.m. 1959 samarbetar församlingen med tyska evangeliska kyrkan. Centrum till församlingen är i Helsingfors. Kapellförsamlingen i Åbo och församlingsgrupper på 18 andra ort i Finland gör, att nästan hela landet kan nås.

1864–2021 — 157 år av Tyska kyrkan i Helsingfors

Församlingen i sin nuvarande form grundades 1990 när Helsingfors församlingen som grundades 1858 och församlingen i Åbo som grundades 1927 tillsammanslogs. I församlingen arbetar 2 prästar, kyrkoherde Matti Fischer och resepastor Hans–Christian Beutel. Församlingen leds av kyrkofullmäktige och församlingsrådet, i Åbo kapellrådet.

Församlingens daghem ligger och Tyska skolas förskola

Tyska församlingens daghem ligger invid tyska kyrkan i Helsingfors. I daghemmet verkar även Helsingfors Tyska skolas (Deutsche Schule Helsinki, DSH) förskola. I daghemmet finns inklusive förskolan plats för 35 barn i åldrarna 3-7 år, uppdelade i tre grupper. Vårt främsta mål är att upprätthålla och stöda barnens kunskaper i det tyska språket och kännedom om den tyska kulturen. De flesta av familjerna önskar att barnen efter förskoleåret börjar i Deutsche Schule Helsinki. Genom vårt täta samarbete med DSH stöder vi barnens utveckling och inlärning från ett tidigt skede.

Daghemmet ligger centralt brevid den vackra Observatorieparken i Helsingfors, på ca 20 minuters gångavstånd från Tyska skolan, och en 15 minuters promenad från tågstationen. Till oss kommer man även lätt med buss, spårvagn eller metro. I och med att dagiset befinner sig i kyrkans utrymmen idrottar vi i församlingens stora sal. Ute leker vi i den stora Observatorieparken. I parken finns även en sandlåda med våra egna uteleksaker.

Mer information på tyska…